Zelfstandig wonen met begeleiding

 Gezinsplaats

Het is ook mogelijk om volledig in het gezin te wonen op de Osseweide.Deze plek is beschikbaar voor jongens vanaf 12 jaar of voor jong volwassen mannen die er nog niet aan toe zijn om zelfstandig(er) te wonen. In een gezinsplek is meer toezicht en begeleiding. Het meeleefgezinslid draait volledig mee in het gezin en heeft ook bepaalde taken.

Doel is de zelfstandigheid van het meeleefgezinslid zoveel mogelijk bevorderen. Daarnaast natuurlijk een fijne woonplek in de warmte en veilige omgeving van het gezin.

Het Voorhuis (deze kamer wordt momenteel bewoond, er is echter nog wel een kamer vrij op de bovenverdieping van het voorhuis). 

.

Bovenstaande kamer is een kamer met een eigen voordeur, naastgelegen toillet, maar toch aangesloten bij het woonhuis van de familie. Er is dus vrij veel toezicht, maar ook een grote mate van vijheid. Dit is een 'tussenkamer' voor als een gezinsplek niet nodig is, maar begeleid zelfstandig wonen nog net een stap te ver is. De bewoner van deze kamer maakt gebruik van de keuken en het sanitair behorend bij het voorhuis van de familie.

Het Achterhuis (zogenoemde Lyts Hús)

Het Lyts Hús biedt plaats aan 2 individuele personen om begeleid zelfstandig (met de andere bewoner) te wonen. Deze zelfstandige woning heeft een eigen douche met dames en heren toillet, de mogelijkheid om zelfstandig te koken in de gezellige eetkeuken en een eigen ingang aan de achterzijde van de boerderij. De keuken en het sanitair wordt gedeeld met één andere medebewoner. Zij kunnen beroep doen op de zorg waar nodig en eventueel mee eten in het voorhuis of daar een maaltijd afhalen. Er is 24 x 7 iemand aanwezig (24-uurs zorg). Het voorhuis is bereikbaar binnendoor (door de werkplaats in de schuur) of buiten om over het erf en natuurlijk per telefoon. Er is regelmatig toezicht, maar dit is niet sturend, enkel observerend en waar nodig adviserend, tenzij de huisregels geschonden worden. In het achterhuis is o.a. ook het kantoor, de 'chill-ruimte' (waar o.a. ge-gamed kan worden) en een leerplek (o.a. in combinatie met het steunpunt Zorg en Onderwijs). 

Eindelijk echt zelfstandig!

Het achterhuis is de doorstroom mogelijkheid na de gezinsplaats, waar elke cliënt start. Het is mogelijk om vanuit het achterhuis met onze hulp door te stromen naar een zelfstandige woning rond Dokkum.

Onderwijs

Nabij de Osseweide zijn diverse scholen voor (speciaal) onderwijs. 

Speciaal onderwijsscholen in de buurt van Dokkum of in Dokkum:

Speciaal Basisonderwijs

De Twine, www.detwine.nl (MLK)

De Wingerd, www.stdewingerd.nl (ZMLK)

Voortgezet onderwijs

De JJ Boumanschool, www.jjboumanschool.nl (Praktijkonderwijs)

De Wingerd,  www.stdewingerd.nl (VSO)

Daarnaast werken wij samen met het steunpunt Zorg en Onderwijs (www.steunpuntzorgenonderwijs.frl) voor wie, door welke omstandigheid dan ook, niet naar school kan en toch een diploma/certifcaat wil halen. Informeer gerust naar de mogelijkheden. 

Contact

Postadres
Postbus 51
9100 AB Dokkum
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Bezoekadres
Harddraversdijk 82
9101 PH  Dokkum 
06 - 222 508 06 bgg
06 - 515 542 74